ANEMİ (KANSIZLIK)

ANEMİ (KANSIZLIK)

Anemi; kandaki kırmızı hücrelerin (alyuvarların) ve onların taşıdığı hemoglobin molekülünün eksikliğine verilen isimdir. Halk arasında kansızlık diye adlandırılan durumdur.

Anemi laboratuar yöntemleriyle tespit edilen bir sonuçtur. Pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Ülkemizde ve tüm dünyada  da öteden beri en sık görülen nedeni “Demir eksikliği anemisi”dir. Özellikle genç kızlarda ve doğurganlık çağındaki kadınlarda rastlanır. Kendileri fark etmeseler de adet kanamalarının aşırı olması başlıca sebebidir. Hızlı büyüme çağındaki çocuklarda da gıda ile alınan demirin yetmemesi sebebiyle oluşabilir. Genel olarak yetersiz alım eksik yemek ile ortaya çıkmaz. Demir eksikliği anemisi varsa bir yerden kan kaybı var mı diye araştırmak gerekir; genellikle genç kadınlarda bu kanama rahimdendir.

Son yıllarda hemen her yerde yapılabilen otomatik cihazlarla kan ölçümü “anemi”nin saptanmasını çok kolaylaştırmıştır.Bu aneminin demir eksikliğinden olup olmadığı da ölçümdeki bazı parametrelere bakılarak ve /veya serum demiri veya serum ferritin ölçümü yapılarak da kolayca saptanabilir.

Demir eksikliği anemisi tedavisinde ağızdan demir içeren ilaçlar verilir. Homeopatik olarak da kansızlığa iyi gelecek ilaçlar verilebilir. Demir tedavisine iyi cevap vermeyen hastalar ile uzun yıllardır demir almaktan bıkan hastalar kullanabilir. Homeopatik “demir “ remedisi verilebileceği gibi hastanın yapısının gerektirdiği “remedi” verilerek yapısal tedavi yapmak mümkündür. Yapısal homeopatik tedavi verilerek hastanın kansızlığı düzeldiği gibi ortaya çıkan diğer bulgularına da çare bulunmuş olur.