ÇİFTLİK HAYVANLARI İÇİN HOMEOPATİ

ÇİFTLİK HAYVANLARI İÇİN HOMEOPATİ

Guardian sitesinin mayıs 2016 da çıkan bir haberde antibiyotik direnci tehlikesine dikkat çekmek için yapılan bir konfreansta Prens Charles, Gloucestershire bölgesindeki Aile Çiftliğindeki çiftlik hayvanlarını homeopatik remedilerle tedavi ettiğini açıkladı. Prens Charles'ın insan sağlığı için homoepatik remedilere inandığı ve İngiltere'de Ulusal Sağlık Sisteminin(NHS) homeopathy kullanımını desteklediği biliniyordu. Prens, aile çiftliğinde yaklaşık 30 yıldır organik- agro-ekolojik sisteme göre üretim yaptığını ve antibiyotik kullanımını azaltmak için çiftliğindeki büyükbaş hayvanlar ve koyunların tedavisinde homeopati kullandığını açıkladı.

Çiftlik hayvanlarının seçimindeki temel kriter üretimdir. Çiftçi çiftliğini organik çiftliğe çevirmek istiyorsa bakış açısını masraflar ve vergiler için yapılan çiftçilikten bağışıklık sistemi ve sağlık için yapılan çiftçiliğe değiştirmek zorundadır. Üretim, çiftlik hayvanlarının sağlığını dikkate almak zorundadır. Bu dönüşümde çiftçiye yardımcı olacak iki temel araç vardır. Bunlardan ilki besin değerleri dengelenmiş ek besinler, diğeri sıkça karşılaşılan rahatsızlıklarda kullanılacak homeopatik remedilerdir. Homeopati, vücudun kendi kendini iyileştirmesi için semptomlara bakar. Onun iyileştirme metodunda çok düşük miktarda bir madde (ki bu madde tedavi edilmek istenen semptomları meydana getiren bir maddedir) hayvana  verilir ve hayvanın kendi kendini iyileştirmesi amaçlanır. Homeopati herhangi bir yan etkisi olmayan, bağımlılık yapmayan, vücutta kalıntı bırakmayan bir yöntemdir.

Homeopatik remediler gerekli dozda ve sürede kullanıldığı sürece herhangi bir toksik etki göstermez. Ayrıca oldukça ucuz bir tedavi yöntemidir. Ülkemiz dışında Avrupa, Asya, Amerika ülkelerinde homeopatik remedileri edinmek çok kolaydır.

Aşağıda mental ve fiziksel rahatsızlıkları için çiftlik hayvanlarına verebileceğimiz başlıca remediler sıralanmıştır. Bu remedileri homeopat veteriner hekimler önerisini dikkate alarak kullanmanızı tavsiye ederiz.

Aconite :  Şok ve korku için kullanılacak ilk remedidir. Rutin uygulanan TB testlerinde, hayvanların araçlarla nakil işleminde, kapalı alana kapatılmış hayvanlarda, herhangi bir çarpışma olayı yaşandığında, aşırı derece soğuk ya da sıcak hava şartlarında ve zor bir yavrulama esnasında veya sonrasında kullanılabilir. Aconite, bir çok rahatsızlığın başlangıç aşamasında kullanılabilir ancak hastalık ilerlemişse Aconite kullanmak için gerek kalmaz. İhtiyaç olduğunda 5dk veya 10 dk da bir M potens kullanın. Stres yaşadığı zamanlarda 2 gün boyunca sabah ve akşam verin.

Arnica :  Düşme, berelenme, kasların zorlanmasının erken aşamalarında, hemaroji gibi durumlarda kullanılır. Sıklıkla şok durumlarında ve ayrıca yavrulama sonrasında Aconite arkasından Arnica kullanılır.  Akut durumlarda 200c potens kullanın.

Pek çok hastalığın merkezinde şok vardır. Bu yüzden yukarıdaki remedileri hızlıca kullandığınızda hastalığın ileri aşamaya geçmesini engellemiş olursunuz.

İgnatia :   Keder veya derin bir duygusal travmada İgnatia kullanın. İnekten buzağıyı ayırdığınızda her iki hayvan için de rutin olarak kullanabilirisiniz. Ayrıca ilk kez yavrulamış genç inekten süt sağmak için faydalıdır. Günde iki kez iki gün boyunca M potens verin.

Nux Vomica: Majör beslenme değişikliğinde, yanlışlıkla aşırı yem verdiğinizde her zaman yaptığınız müdahalelerin yanı sıra iki gün boyunca günde iki kez 30c potens Nux Vomica verin. Asidoz vakasında durum stabil olana kadar normal veterinerlik prosedürü yapılırken beraberinde her 30 dakikada bir Nux Vomica verin. Bu ayrıca yapısal bir remedidir.

Calc-carb :   Süt humması gibi kalsiyum metabolizması meydana geldiğinde kullanın. İki gün boyunca günde iki kez 30c potens kullanın.

Staphisagria : Fiziksel şiddete uğramış hayvana rutin olarak 3 gün boyunca günde iki kez M potens verin.  Bu remedinin ana duygusu dargınlık, kırgınlıktır.

Hypericum :  Herhangi bir sinir zedelenmesi vakalarında saatte bir Arnica ile beraber 200c potens Hypericum verin. Ayrıca yoğun acı veren yaralanmalarda travma sonrası yaptığınız geleneksel tedavi ve müdahalelerin yanında bu remediyi de verebilirsiniz.

Calendula :  Yırtılma, parçalanma gibi vakalarda üç gün boyunca dört kez 30c potens verin.

Caulophyllum :  Yavrulama öncesinde 3 hafta boyunca rutin olarak 30c potens verin.

Sepia :  Yavrulama sonrası 3-4 hafta günde iki kez 2 gün boyunca 30c potens verin. Östrusun geri dönmesine ve hormonların normalleşmesine, ineğin yavruyu reddetmesini engellemeye yardımcı olabilecek bir remedidir.

Lac defloratum :  Buzağıyı inekten ayırdıktan sonra buzağıya Ignentia ile bereber iki gün boyunca günde iki kez 30c potens verin. Bu remedi sütten yapılmıştır. Yavrunun annesini kaybetme duygusu ile başa çıkmasına yardımcı olur.

Tuberculinum :  6-9 aylık olanların hepsine iki gün boyunca günde iki kez 30c potens verin. Derinden etki ile çalışan bir remedidir ve genel olarak sağlığı güçlendirmeye yardım eder ve saçkıran vakasına karşı direnç göstermesini sağlar.

Urtica urens :  Sütten kesme döneminde sütün azalması için ineğe üç gün boyunca günde üç kez 6c potens verin.  Süt kaybının yaşandığınızı ilk fark ettiğinizde meme iltihabı endişesine karşı bu remedinin 30c potensi kullanılır.

Camphor :  Doğum sonrasında yavrunun nefes almasını uyarıcı etki eden remedidir.

Thuja :  Aşılamadan önce sabah 30c potens verin