Fobi, Panik Bozukluk, Obsesyon

Fobi, Panik Bozukluk, Obsesyon

Fobi, bir insanın normal yaşamını engelleyen belirli bir durum ya da nesneye karşı aşırı, sürekli korkudur. Korkularının akıl dışı olduğunu bilmelerine rağmen genelde korku kaynağı olan şeyden uzak dururlar.  Daha çok görülen korkular yükseklik korkusu(acrophobia), kapalı mekan korkusu (claustrophobia), uçak korkusu, böcekler, yılanlar veya başka hayvanlar. Sosyal fobi, kritik bir değerlendirme korkusunu, sahne korkusunu veya insanlar karşısında utanmayı içerir.

Panik, korkunun şiddetli, yıkıcı dalgalanmasıdır. Panik bozukluğu olan insanlar hızlı kalp atışı, ürperme, nefes kesilmesi, baş dönmesi, mide bulantısı gibi fiziksel semptomların eşlik ettiği periyotlar halinde ani parlamalar, şiddetli korku ve huzursuzluk şeklinde panik atak geçirirler. Bu insanlar atakların ne zaman geleceğini bilemediklerinden anksiyete geliştirirler ve ev dışındaki hayatlarını sınırlarlar.

Obsesif kompulsif bozuklukta insanlarda belirli düşünceler veya imgeler(obsesyon) devamlı zihnine girer veya belirli hareketleri, davranışları(kompulsiyon) yaparlar. Obsesyonlar yanlışlıkla diğerlerini zehirleme veya araba kullanırken bir yayayı yaralamak gibi  istenmeyen düşünceler içerebilir. Yaygın olan kompulsiyonlar sürekli el yıkamayı, sayı saymak, merdiven saymak gibi zihinsel işlemler içerir. Bu insanlar genelde obsesyonlarının ürettiği anksiyeteyi azaltmak için kompulsiyonlar geliştirirler. Obsesyonlar ve kompulsiyonlar yeteneklerini ortaya koymalarına engel olurlar ve neredeyse tüm zamanını tüketirler.  

Korku sonrasında panik bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk geliştirecek kadar ilerler. Korkunun temelinde pek çok psikolojik, sosyolojik ve beyin kimyasıyla ilgili fizyolojik sebep sayılamaktadır. Tedavide de davranış terapileri ve psikiyatrik ilaçlar sayılmaktadır. Ancak klasik homeopatide hastanın korkuları ve diğer tüm şikayetleri, kişilik özellikleri göz önüne alınarak bir tedavi verilir. Çünki homeopatide sahne korkuş, karanlık korkusu, yılan korkusu  gibi farklı farklı korkuların farklı farklı remedilere karşılık geldiği bilinir. Bazen de sahne korkusu, uçak korkusu gibi durumlarda acil olarak o anki sıkıntıyı gidermek için kullanılan korku remedileri vardır. Fobi durumlarında akut kullanılan remedilerin bir kısmının özelliklerini sıraladık.

Aconitum napellus:

Korku durumunda akut kullanımı en yaygın ve en çok bilinen remedidir.Aniden çok güçlü bir korku (hatta ölüm korkusu)  ile başlayan panik atak için bu remedi kullanılabilir. Şiddetli  anksiyetede güçlü çarpıntı, nefes daralması, yüzünün kızarması ile birlikte gelişebilir. Titreme ile gözlenebilir. Ayrıca anksiye durumu  kişi soğuk algınlığı veya grip hastalığına yeni yakalandığında da ortaya çıkabilir. Bu yüzden her türlü panik atak ve fobi durumlarında ve de gribin başlangıç safhasında düşük potens sık aralıklarla alınabilir.

Argentum nitricum:

Sınav, önemli bir görüşme, toplum önüne çıkma gibi büyük bir olaydan önce anksiyete geliştiğinde bu remedi yardımcı olabilir. Baş dönmesi ve ishal görülebilir. Bu tip insanlar genelde hevesli ve kolaylıkla etki altında kalan tuhaf düşüncelere ve dürtülere eğilimli kişilerdir. Semptomlarını kötü yaptığı halde şeker ve tuza düşkündürler.

Arsenicum album:

Sağlıkları üzerine derinlemesine endişe duyarlar, aşırı derecede düzen ve güvenlik saplantıları vardır.En büyük korkuları ölüm korkusudur ve bütün dünyanın kendilerine karşı olduğunu düşünürler. Küçük detaylarda obsesiftir ve çok temizdir, her şeyin kontrol altında olduğundan emin olmak isterler. Panik ataklar gece yarısı ya da sabahın erken saatlerinde oluşur. Sürekli, gergin hareket ederler, yerinde durmaz, kıpırdanırlar ve bitkin hissederler. Bu insanlarda aynı zamanda sindirim problemleri veya anksiteyle birlikte astım atakları vardır.

Calcarea carbonica:

Bu remedi güvenilir, sağlam karakterli insanlar içindir. Fiziksel hastalıkların veya çok fazla çalışmanın üstesinden gelirler ve sağlığının bozulmasından korkmaya başlarlar. Yorulduklarında anksiyetesine ilave olarak düşünceleri sersemleşir ve birbirine karışır. Üzüntü ve kötü haber onları altüst eder ve bir felaketin beklentisi, korkusu gelişebilir. Kapalı mekan korkusu(claustrophobia – klostrofobi), yükseklik korkusu yaygındır. Bu remediye ihtiyaç duyan insanlar genelde soğuk ve ağırkanlı, halsizdir, tatlıya karşı iştahı fazladır ve çabuk yorulur.

Gelsemium:

Cansız, halsiz hisseder, titrer ve (korkuyla paralel oluşan) mental durgunluğu olur. Kalabalıklar önünde yapacağı bir performans öncesinde sahne korkusu olan veya mülakat, bir test öncesi gergin olan, dişçi korkusu veya herhangi stresli bir olayda gerginliği olanlar için yardımcı bir remedidir. Sinirlilikle beraber genelde ürperme, terleme, ishal ve baş ağrısı olur. Kalabalık korkusu, düşme korkusu ve hatta kalbin duracağı korkusu diğer belirtilerdir.  

Ignatia amara:

Keder, kayıp, hayal kırıklığı, eleştiri, yalnızlık veya stresli bir duygusal durumlar yüzünden anksiyetesi olan hassas kişiler için uygun remedididr. Savunmacı tavır, sık iç çekme ve değişken ruh hali diğer belirtilerdir. Kişi aniden gözyaşlarına veya kahkahalara boğulabilir. Baş ağrıları başın bir tarafından çivi çakılıyormuş gibidir, karında veya sırtta kramp ağrıları olur.  

Kali phosphoricum:

Hastalıktan veya fazla çalışmadan yorgun düştüğünde anksiyete ve başa çıkmakta zorlanan kişiler için uygun remedidir. Kişi ürkek, aşırı hassas ve bilmediği seslerden korkar. Dünyada olan olaylarla ilgili hoş olmayan haberler duymak veya düşünmek problemlerini daha da büyütebilir. Uykusuzluk ve konsantrasyon sorunu gelişebilir, sinirlilik, korku hisleri artabilir. Yemek yemek, sıcaklık ve dinlenme genellikle rahatlatır. Baş ağrıları, sırt ağrıları ve üzüntü veya gerginliğin yarattığı sindirim sorunları olabilir.

Lycopodium:

Mental stres ve güven eksikliği olanlar için uygun remedidir. İçine kapanık, güçlü gibi algıladığı insanlar yüzünden sindirilmiş, ezilmiş hissederler, kendilerini rahat hissettikleri insanlar üzerinde dominant olurlar ve dayılanırlar. Sorumluluk almak derin bir anksiyeteye ve hata yapma korkusuna neden olur. Halbuki işe bir kez başladıklarında güzel yaparlar. Kapalı mekan korkusu (Claustrophobia – klostrofobi), asabiyet, gaz ve şişkinlik yapan psikolojik sindirim sorunları veya tatlıya düşkünlük diğer belirtilerdir.

Natrum muriaticum:

Derin duygular ve içe kapanıklık, çekingenlik bu insanları ötekilenmiş, kendi halinde ve özel yapar. Yalnızlık hissettikleri halde sosyal konumlardan uzak kalmaya eğilimlidirler, ne diyeceklerini ve nasıl söyleyeceklerinin bilmezler. Alkol aldıklarında tutuklulukları gider fakat daha sonra utanırlar. Kolayca kırılırlar ve gücenirler, arpacık kumrusu gibi düşünürler, kin tutarlar, mutsuz şeyler hakkında uzun uzadıya düşünürler ve kendilerini diğer insanlardan soyutlarlar, hatta teselliye ihtiyaç oldukları ve istedikleri halde kendilerini soyutlarlar. Diğer taraftan diğer insanlar için genellikle sempatik bir dinleyicidirler. Kapalı mekan korkusu (Claustrophobia – klostrofobi), geceleri eve zorla birileri gireceği ya da hırssız girecek korkusu, migrenler ve sık sık uykusuzluk diğer belirtilerdir.

Phosphorus:

Açık kalpli, hayal gücü yüksek, heyecanlı, kolayca korkutulan, yoğun ve canlı korkularla dolu kişiler için uygun remedididr. Herhangi bir şeyi düşünerek çok güçlü bir anksiyeteyi başlatabilir. Diğer kişilere karşı sinirli ve duyarlıdır, yorgun, bitkin hissetme ve sarhoş, kendinden geçmiş gibi hissetme noktasında veya hatta hastalanma konusunda sempati ile kendi kendilerinin üzerine aşırı yüklenirler. Birden fazla şirket ve hayat sigortası isterler, genelde muhabbetten veya sırt masajından hoşlanırlar. Kolayca yüzü kızarır, kalp çarpıntıları olur,  susuzluk ve soğuk için güçlü istek, ferahlatıcı gıdalar diğer belirtileridir.

Pulsatilla:

Güvensizlik ve sıkışma, darlık anksiyetesi olanlar, sabit bir destek ve rahatlama ihtiyacı olanlar için uygun remedidir. Karamsar, sulugöz, mızmız, ağlak ve hatta duygu bakımından çocuksudurlar (pulsatilla çocuklar için çok kullanışlı bir remedidir.) Çok sıcak ya da havasız oda anksiyetelerini artırır. Taze hava ve basit egzersizler rahatlatır. Adet günlerinde, ergenlik ya da menapoz gibi hormonal değişiklik anlarında pulsatilla faydalıdır.

Silicea :

Becerikli ve ciddi insanların remedisidir. Aynı zamanda sinirli, çekingen, geçici güven kaybı dönemleri olur. Topluluk karşısına çıkacağında, mülakatlarda, sınavlarda veya yeni bir işte anksiyetesi aşırılaşır. Üzüntü ve çok çalışma baş ağrısı ve konsantrasyonda zorluk yapar, bitkinlik, aşırı hassaslaşma ve dehşet yaşar. Sorumlu ve gayretlidir, genelde endişelerini ve işlerini daha da zora sokan aşırı tepkiler gösterir ve küçücük detaylara dikkatini verir. Çoğunlukla düşük dayanma güçleri vardır, çok çalışma sonrasında veya stres altında  boğaz ağrıları, soğuk algınlığı veya  başka hastalıklara yakalanır.

Reference:

Dr. Lynn F. Bufka and Dr. David H. Barlow (MS Encarta Encylopedia 2002).