Dişçi fobisi çok yaygın bir fobidir. Sadece küçük yaştaki çocuklarda değil erişkinler için de diş hekimine gitmek bir kabustur. Diş fobisinin pek çok nedeni vardır. Diş hekimliğinde kullanılan aletlerin sesleri, hastanın kontrol edemediği ve görmediği bir bölgede çokça suyun, sesin çıkması en büyük etkendir. Diş hekiminin beyaz önlük ya da forma, maske, eldiven gibi ekipmanları hastanın korkusunu daha da artırır. İşin özünde fobi anlamsız olandan korkmak demektir. Pek çok hasta korkusunun yersiz ve anlamsız olduğunu bilir ancak yine de kendisine engel olamaz. Diş fobisi yüzünden çoğu kişi diş hekimine en son noktada dayanılmaz ağrılar ve şikayetlerle gider.
Dişçi korkusu da diğer korkulara benzer. Sahne korkusunda yaygın şekilde kullanıldığı gibi akut olarak Gelsemium düşük potens hastayı oldukça rahatlatabilir. Diş hekimine gideceği gün olaydan birkaç saat önce alması yeterli olacaktır. Yeterli olmazsa yine akut korkuda çok yaygın kullanılan bir seçenek olan Aconitum kullanılabilir.
Yetersiz hijyen ve yetersiz ağız bakımı pek çok diş çürüğüne neden olur. Daha da geç kalınırsa kanal tedavisine gerek olabilir. Diş hastalığı kendini ağrı ile belli eder. Diş ağrısında kullanılabilecek bazı homeopatik ilaçlar vardır. Bunların hiçbiri çürüğün temizlenip yeni dolgularla doldurulmasının yerini almaz. Ağrınızı geçiştirip geç kalırsanız dişinizi kaybedersiniz. Homeopatik ilaçlar, sizin diş hekiminize gidip tedavinizi oluncaya kadar ağır ilaçlar içmek yerine basit doğal çözümlerdir. Ağrıdan korkan aşırı hassas biriyseniz Camomilla iyi bir seçenek olabilir. Zonklama tarzında ağrı, bastıkça ağrının şiddetlenmesi, sıcak ve soğuktan etkilenme varsa Mercurius solubilis olabilir. Eğer şimşek çakma tarzında ağrı ve çok hassas bir diş varsa Hypericum alabilirsiniz. Yemeklerden sonra özellikle geceleri kötüleşen ağrılara belki Nux Vomica iyi gelir. Ya da en genel ağrı kesici olarak bilinen Arnicayı deneyebilirsiniz ya da en iyisi diş hekiminize veya homeopatınıza sorabilirsiniz.
Ameliyatlardan sonra; diş çekimi ve diğer her türlü girişimden sonra Arnica alınabilir. Hem ağrınızı azaltacak hem kanamanızı hem de şişliği önleyecektir.
Eğer çok fazla çürük dişiniz varsa ve beraberinde başka kemik gelişimi sorunu varsa özellikle de çocuklarda Calcerea phosphorica çok iyi gelebilir. Belki sık ve çabuk çürüyen dişlere özellikle de hanımlarda staphysagria iyi gelebilir. Homeopatik seçimini iyi bir homeopati eğitimi almış diş hekiminden veya homeopatınızdan isteyebilirsiniz.
Çocuklar sıklıkla 12 yaşında kalıcı dişlerine kavuşurlar. Bazen süt dişlerinin 14-15 yaşına kadar ağızda kaldığını görüyoruz. Eğer incelenirse bu çocukların dişlerinin geç çıkmaya başladığını, geç yürüdüğünü ve geç konuştuğunu da öğrenebiliriz. Bu çocukların bebekliğinde iri doğan, büyük kafalı tombul bebekler olduğu görülür. Bu çocuklara genelde calcerea carbonicum vermek iyi gelecektir. Sadece diş sağlığına değil genel sağlık durumuna katkıda bulunacaktır.