
Sevgili dostlarımızın yaşı ilerledikçe osteoartritis ya da dejeneratif eklem hastalıkları ne yazık ki sıklıkla karşımıza çıkar.
Büyük ırk köpeklerde daha çok 'hip joint' dediğimiz kalça eklemini tutan hastalık, küçük ırk köpekler ve kedilerde tüm eklemlerde şekillenebilir. Yine büyük ırk köpeklerde yetişkinlik döneminde, küçük ırk köpekler ve kedilerde daha çok yaşlılık döneminde artritis tablosu gözlenir.
Ağrı, eklemlerde şişkinlik, eklemin kısıtlı hareketi ve en ufak hareketi bile engelleyecek derecede tutukluğu artritin spesifik semptomlarıdır.
Hasta genel olarak iştahsız, huzursuz ve irrite durumda olabilir. Hiçbir yer onu rahat ettirmez. Artrit oluşan eklemdeki güçsüzlük klinik olarak oldukça belirgindir.
Konvansiyonel tıpta kortizonun da dahil oldugu antiinflamatuvar ilaçlar sıklıkla kullanılır. Fazla kilosu olan hastalara kilo verdirilir, ağrının şiddetli olduğu dönemde egzersiz kısıtlanır. Eklem hareketini rahatlatmaya yönelik eklem sıvısını arttıran ilaçlar kullanılır ve tüm bunlarla kısmi düzelmeler yaşanır.
Homeopatik tedavi bu tip artritis vakalarında oldukça başarılı olup, kalıcı ve yan etkisiz bir tedavi sağlar. Duruma özgü kullanılan bir çok remedi bulunmaktaysa da, en doğrusu uzun vadede minik dostunuzun kronik artritisinde en iyi başarıyı sağlayacak olan yapısal yani ona özgün remedisini kullanmaktır.
Size akut artritis durumlarında düşünebileceğiniz bazı remedilerin isimlerini vereceğim. Ancak unutmayın ki her durum ve birey için kullanılacak remedi değişir, bunu da size en doğru olarak hastanızı homeopatik açıdan muayene edebilecek bir homeopat veteriner hekimi söyleyebilir.
Rhododendron, Agaricus, Rhus toxicodendron, Bryonia, Ledum, Ruta graveolus, Phytolocca decandra akut artritis için kullanılabilecek remedilerdendir. Artritisin oluşma süreci, şiddeti, hastanın durumu ve diğer koşullar göz önünde bulundurularak kullanılacak remedinin potenzi ve sıklığı değişir.
Artritis için yurtdışında kombine ve enjektabl homeopatik ilaçlar bulunmaktadır. Ancak bu ilaçlarda hastaya hangi remedinin iyi geldiği, hangisinin kötü geldiği, hangisinin agrevasyon oluşturduğu gibi soruların cevapları maalesef bilinememektedir. Yine de semptomatik olarak geçici iyileşmeler sağlanabilmektedir.
Ancak en doğru yaklaşım, her bir hastanın yapılacak homeopatik muayenesi sonucunda kendisine uygun olan akut ya da kronik remedisinin bulunması ve ihtiyacına uygun olan potenzin kullanılmasıyla olacaktır. Bu yöntem homeopatinin temel ilkesi olan nazik, zararsız ve kalıcı olan sonuca hastayı ulaştırır, şifalandırır.
Bunun yanı sıra antioksidanlar, supplementler ve diet düzenlemeleri de artritis te fayda sağlayacak etkenlerdir. Holistik yaklaşımla; homeopatik tedavi ile birlikte hastaya özgü düzenlenecek bir protokol sevimli dostunuza artritisten uzak mutlu bir yaşam sağlayacaktır.