KEDİ VE KÖPEKLERDE PİRE VE BAĞIRSAK KURDU TEDAVİLERİNE DOĞAL YAKLAŞIMLAR

KEDİ VE KÖPEKLERDE PİRE VE BAĞIRSAK KURDU TEDAVİLERİNE DOĞAL YAKLAŞIMLAR

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte en sık karşılaştığım sorulardan biri de parazitlerden, özellikle pirelerden ve bağırsak kurtlarından kurtulmanın doğal bir yolunun olup olmadığı. Önce pirelerden başlayalım.

Bütün kedilerin ya da bütün köpeklerin pirelenmediğini fark etmişsinizdir. Sağlıklı ve iyi beslenen hayvanların çoğu pire probleminden uzaktır, çünkü defans mekanizmaları yani bağışıklık sistemleri kuvvetlidir. Bu sistemde zayıflık varsa birey pire için ideal bir konak seçeneğidir. Bu yaratıklar bazen de bireyin kan grubuyla ilgili affinite oluştururlar ancak hayvanların kan grubu çeşitliliği insanlarınkinden oldukça fazla olduğu için bu ayrımı yapmak ne yazık ki pratik bir seçenek değildir.

Homeopatik olarak pire mücadelesinde Sulphur kürü uygulanabilir. Bu tedavi ektoparaziter infestasyon (parazitlerin yerleşmesi ) için bireyi daha az çekici kılar.

Homeopati dışında haftada 2 kez tüylere sürülüp taranarak uygulanan aromatik yağlar da işlevseldir ancak bunların yoğun ve keskin kokularından dolayı beraberinde uygulanan homeopatik tedavi tam etkisini gösteremeyebilir. Bu yüzden aromaterapi ile homeopatik tedaviyi aynı anda önermiyorum.

Pireler için zehirli spreyler ve damlaların uygulanmasından, kullanımları esnasında efektif sonuçlar alınsa da pireler zaman içinde bu maddelere karşı direnç geliştirmektedirler. Aynı etki pire tasmalarında da geçerlidir.

Bağırsak parazitleri için ise parazit identifikasyonu yani tip belirlemesi yapıldıktan sonra homeopatik remedi seçimine gidilmesi gereklidir (Tenya, ascarid vb.). Kullanılabilecek remedilerden bazıları Filix mas, Granatum, Kamala, Chenopodium, Abronatum, cina, Santonium ‘dur. Ancak sıklık ve potenz seçimi bireye özgüdür ve bunları mutlaka Homeopat Veteriner Hekiminiz düzenlemelidir.

Bütün bunların yanında yapısal olarak homeopatik tedavisini alan hastalarda ekto ve endoparazitlere bağlı enfestasyon şekillenme olasılığı oldukça düşüktür çünkü beden güçlü ve sağlıklıdır.

Remedi seçimi önemlidir. Örneğin hayvanınızın bulantısı, artan salyası, anüste kaşıntısı var zayıflıyor ayrıca huysuz, üzgün, melankolik ve meyvelere aşırı düşkünlüğü olan bir yapısı varsa tenyaları için uygun remedi Granatum olabilir. Remedi seçmek hastanın bütününe özgüdür, bildiğiniz modern tıbbın semptomatik yaklaşımından oldukça farklıdır.

Parazit mücadelesinde bitkisel preperatlar da etkin rol oynar ancak burada doz ayarlaması çok büyük dikkatle yapılmalıdır zira bitkisel tedavilerde toksikasyon riski vardır. Endoparazitler için Garlic bu konuda işlevsel bir seçimdir. Alfa alfa, Lecithin ve ya Phos.acid de kullanılabilir ancak bu konuda yeterince çalışma yoktur. Pire gibi ektoparazitler için Garlic ve Brewer’s yeast ile beslenme, konak üzerinde pireler için çekici olmayan bir ortam oluşturur. Doğal içerikli veya esansiyel yağlar içeren pire tasmaları da seçenekler arasında olabilir. Bitkisel anlamda Garlic’e alternatif olarak Burdock root, Dandelion, Red clover, Canadian fleabare de kullanılabilir.

Burada bahsettiklerim tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Güvenli olarak uygulayabilmeniz için sadece konunun uzmanı Homeopat bir Veteriner Hekimden hastanıza özgü destek ve tedavi planı almanızı kesinlikle tavsiye ederim. Hepinize parazitlerden uzak bir yaz dilerim.